Extension to the Serlachius Museum Gösta by MX_SI

By | Architecture, Design, visualisation

Extension to the Serlachius Museum Gösta by MX_SI

Spanish architects MX_SI have won a competition to design an extension to a Finnish museum of art with this proposal that features recessed zigzagging windows.

Extension of the Serlachius Museum Gösta by MX_SI

The timber extension to the Serlachius Museum Gösta in Mänttä will be spread over two storeys to provide a foyer, a restaurant, offices, conference facilities, reception areas and 1000 square-metres of gallery space.

Extension of the Serlachius Museum Gösta by MX_SI

The existing museum is contained within a manor house and will connect to the extension via a new corridor.

Extension of the Serlachius Museum Gösta by MX_SI

Construction is scheduled to start in 2012 to target a spring 2014 opening.

Extension of the Serlachius Museum Gösta by MX_SI

 

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka, POI, Nawakenjimu and Lapin

By | Architecture, Design, Home, Interiors

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

Japanese architects Akinari TanakaPOI, Nawakenjimu and Lapin have completed this diamond-shaped house in Kokura, Japan, with a ledge in one corner for climbing up to the roof terrace.

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

The Kokura Tanaka House is split into quarters by two crossing walls in the centre, creating four equal rooms that each have access to outdoor terraces.

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

The small plot is surrounded by the perimeter walls of neighbouring residences, which are now painted in the same shade as the new house to make it feel less hemmed-in.

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

More Japanese houses on Dezeen »

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

Photography is by Kei Sugimoto.

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

More information is provided by the architects below:


Kokura Tanaka House

This is the project that the client returned to the birthplace after the retirement and rebuilt an old house. He requested sunny one-storied house with good ventilation.

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

But there was a problem that an erstwhile quiet green residential area was changed into densely built-up area, and moreover neighbour’s concrete block wall surrounded his flagpole shape site. And there was a sense of being oppressed.

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

So we tried the design “Shakuhei”(=Borrowed wall) to turn this bad condition to the advantage. Incorporating beautiful landscape is usual method at “Shakkei”, but this project “Shakuhei” is a trial to incorporating neighbour’s ordinary concrete block wall. Therefore, we dared to make the house with a concrete block wall.

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

Firstly, we cut this site into pieces on a cross with concrete block wall. Secondly, we put one roof over the top of the wall. As a result, in all rooms we obtained scenery that our wall and neighbour’s wall are seen at the same time.

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

In a word, it is felt that neighbours’ walls are own walls. And we feel this house compact but large, because each rooms have a garden.

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

Further, we got a sense of unity and a reflection effect by painting neighbour’s wall white with their consent. However, we want not only to borrow the wall from neighbours but also to build the relation of win-win. So that, we secured the neighbor’s sunny space with good breeze by making the flat roof terrace and painting it white.

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

[structure and air conditioning] Fill-up concrete block structure (=for retaining walls) makes it possible to secure horizontal force by even if it is a straight joint. We planned efficient air conditioning in consideration of loop space. The air-conditioner blows air into air loop duct after taking return air from the center of the house.

Kokura Tanaka House by Akinari Tanaka+POI+Nawakenjimu+Lapin

The air inlets are familiar screen blocks in a Japanese town. And the air outlets are simple holes but manual regulation of air volume is possible.