Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

By December 5, 2011 Architecture, Design, Materials

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

The rippled timber core of this reindeer observation pavilion by architects Snøhetta mirrors the curves of the surrounding Dovre Mountains in Norway.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

Above: photograph is by diephotodesigner

Named the Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion, the building is used as an education centre by charity the Wild Reindeer Foundation.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

A rectangular steel frame contains the pavilion and a glazed wall lines the observation area.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

Norwegian ship-builders constructed the curved timber centre from pine beams, which were milled using digital models and then pegged together.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta

Visitors to the pavilion can sit on the wooden form, where they are warmed by a suspended furnace.

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion by Snøhetta